Industria - 13

Carte Maximum realizat cu marca din seria "Arhitectură românească contemporană" (1979) - Mi# 3603 pe suportul Carte Poştală Ilustrată editat de "Editura Meridiane", tipărit de I.P. Sibiu (cod 11212), foto - Mariana şi Al. Mendrea reprezentând Palatul politico-administrativ din Baia Mare şi ştampilat cu ştampilă poştală de zi "4800 BAIA MARE 2/07.11.79.19"
Baia Mare (în maghiară Nagybánya, în germană Frauenbach) este reşedinţa judeţului Maramureş şi un important centru urban din nord-vestul României, situat la poalele Carpaţilor Orientali.Cele mai vechi aşezări în zonă datează din perioada paleoliticului superior. S-au descoperit şi semne ale şederii tracilor în epoca bronzului, iar ulterior regiunea a fost inclusă de Burebista în statul dac creat de acesta.Localitatea este atestată documentar pentru prima oară în 1329, ca şi Râul Doamnelor, (Rivulus Dominarum) într-un act al cancelariei regelui Carol Robert. Un alt document important pentru istoria oraşului este cel emis la 20 septembrie 1347 de cancelaria regelui Ludovic I cel Mare de Anjou, prin care se specificau privilegiile localităţii. Totodată, documentul descrie pe larg modul de organizarea administrativă, modul în care se alegeau organele de conducere şi ce competenţe aveau, fiind o foarte importantă sursă pentru istoria localităţii.Ca şi recompensă pentru lupta dusă de Iancu de Hunedoara împotriva turcilor, regiunea Baia Mare trece, în 1446, în proprietatea lui. El va dispune ridicarea catedralei Sfântul Ştefan, cu Turnul Ştefan anexat.În 1469 Matei Corvin dă localităţii dreptul de a se înconjura cu ziduri de apărare, astfel fiind construita cetatea medievala a Baii Mari. Cu toate acestea în 1490 Baia Mare este ocupată de trupele poloneze ale prinţului Ioan Albert. Din 1526, Baia Mare trece prin mai multe schimbări ale proprietarilor, începând cu principele Ioan Zápolya. Tot în această perioadă, în 1547 ia naştere "Schola Rivulina", sub îndrumarea Bisericii Reformate, şcoală care a pregătit viitoare feţe bisericeşti şi funcţionari administrativi.Oraşul cunoaşte o scurtă eliberare de sub austrieci în 1703, când Pintea Viteazul participă cu trupele sale, alături de Francisc Rákóczi al II-lea, la eliberarea oraşului.

Capitole

******************************************************************
PENTRU A SELECTA UN DOMENIU CLICK PE IMAGINE
******************************************************************

Partidul Comunist Român

Partidul Comunist Român
Partidul Comunist Român (PCR) a fost partidul la putere din România comunistă între anii 1946 şi 1989. Prin articolul 3 din Constituţia din 1965, PCR era desemnat drept "forţa politică conducătoare a întregii societăţi din Republica Socialistă România".

Uniunea Tineretului Comunist

Uniunea Tineretului Comunist
Uniunea Tineretului Comunist, acronim UTC, a fost organizaţia de tineret a Partidului Comunist Român.

Organizaţia Pionierilor şi Şoimilor Patriei

Organizaţia Pionierilor şi Şoimilor Patriei
La sfârşitul celui de-al doilea război mondial ia naştere organizatia "Pionierii României", pentru care a fost creată în 1945 revista "Înainte". Pe 30 aprilie 1949, într-o şedinţă festivă, la care a participat toată conducerea de partid şi stat, s-a hotărât înfiinţarea primelor detaşamente de pionieri. Decizia se luase la plenara din 22-24 decembrie 1948 a Comitetului Central al Partidului Comunist Român.

Elena şi Nicolae Ceauşescu

Elena şi Nicolae Ceauşescu
Nicolae Ceauşescu (n. 26 ianuarie 1918, Scorniceşti - d. 25 decembrie 1989, Târgovişte) a fost conducătorul Republicii Socialiste România din 1965 şi până la căderea regimului comunist în această ţară, survenită în 22 decembrie 1989, cu puţin timp înaintea execuţiei sale.

1 Mai

1 Mai
În anul 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat 1 mai Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestaţii muncitoreşti.

23 august

23 august
La 23 august 1944 PCdR a contribuit alături de Partidul Naţional Ţărănesc, Partidul Naţional Liberal, Partidul Social Democrat Român şi Casa Regală la înlăturarea regimului progerman al Mareşalului Ion Antonescu, România trecând în tabăra Aliaţilor.

Agricultura socialistă

Agricultura socialistă
Cooperativizarea a devenit o formă de organizare în agricultură în aproape toate statele comuniste cu mai mult sau mai puţin succes, de la caz la caz.

Industria în "Epoca de aur"

Industria în "Epoca de aur"
Ceauşescu introduce un plan de dezvoltare economică în care, mai ales industriei i se imprima un ritm absurd.

Naţionalizarea

Naţionalizarea
Naţionalizarea este acţiunea de a lua bunuri private şi a le pune în domeniul statului. Este opusul privatizării. O naţionalizare masivă a avut loc în toate statele fostului bloc estic, în perioadă comunistă, printre care România, Polonia, Republica Cehă, Ungaria, Iugoslavia, Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria şi URSS (incluzând Rusia şi alte provincii sovietice ca Moldova sau Ucraina).

Personaje şi evenimente istorice exploatate de propaganda comunistă

Personaje şi evenimente istorice exploatate de propaganda comunistă
Gafe istorice în filme despre trecut - Mircea cel Bătrân vorbeşte în citate din Ceauşescu, armata lui Ştefan cel Mare lupta cu praştia, iar cusmele şi chiloţeii mov ai „Dacilor“ au existat doar în mintea celor care au realizat pelicula.

Curiozităţi

Curiozităţi
Categoria "No comment!"